Citroentijm in de hoofdrol |
Je piekert je suf hoe je ze
verantwoordt kan afknippen.
Citroentijm is mijn held onder de
kruiden. Je kan er alles mee.
Citroensmaak zonder zuur zullen we
maar zeggen.
Het enige gefrunnik is de
blaadjes van de steeltjes halen. Soms lukt ritsen, maar meestal niet. Ik
gebruik dus het liefst de topjes, maar ben dan ook niet van het meest geduldige
type.
Een voordeel van de stevige
verankering van de blaadjes aan de steeltjes is dat je het hele takje kan
gebruiken en later weer makkelijk kan verwijderen.
De losse blaadjes van citroentijm zijn lekker, ook bij meebakken en laten
geen bittere smaak achter op het smaakpallet. Gewone tijm kan wel enigszins een bittere nasmaak hebben.
Toepassing in eten
Hoe doe je dat, verse kruiden in je
eten proppen?
Die vraag krijg ik vaak, dus klim ik
in de pen. Ik krabbel er graag op los, maar
weet niet alles!
Het verzoek tot aanvulling is dan
ook aan de lezer. jacobien@cobuse.nl
TIPS bij verse kruiden:
-Proeven
Proef een blaadje, kauw er op en kijk wat veur ; ) associatie er bij je op komen.
Dit is een zakelijke tip, geen hogere macht speelt mee, het u en het kruid!
Kortom informeer u over de smaak die u gaat verwerken.
-koken/verhitten
bij koken/verhitten in vocht
verliezen ze snel hun smaak;
-meebakken en roosteren
De meeste kruiden worden erg hard
als je ze roostert of meebakt.
En zijn niet lekker om op de kauwen.
Haal ze tijdig uit de oven. De smaak is er toch al af. Voor decoratie leg je de
takjes gewoon weer terug.
-kinderen en kruiden
Kinderen vinden kruiden reuze
interessant.
Maar Let op!
Ze mogen alleen plantjes en kruiden
eten die jij goedkeurt.
Voor je het weet kauwen ze op ieder
takje en struikje die ze tegenkomen. En er zijn echt nare giftige planten.
Ze zijn vaak zo trots dat ze er iets
van af weten dat ze kunnen gaan ‘opscheppen’ tegen andere kinderen: ‘Kijk dit
kan je eten’. Met alle gevolgen van dien…
Kortom, met kennis komt
verantwoordelijkheid.
-kruiden geven smaak af aan:
Azijn, olie, zoutoplossing door
enige verhitting.
Het kneuzen van kruiden werkt ook,
koud persen heet dat. Wel lekker om te zeven. En sommige kruiden worden er
bitter van.
Kruiden kunnen heel sterk een
gerecht bepalen.
Dat komt doordat het ene kruid meer
etherische oliƫn bevat dan de ander. Rozemarijn is veel sterker van smaak dan
bijvoorbeeld citroentijm.
-zout en kruiden
De combinatie van zout met kruiden
wordt meteen een beetje soepachtig. Je hele gerecht wordt dan een beetje
soepachtig.
Dit komt omdat zout vocht en andere
stoffen onttrekt aan beide producten.
Gebruik je geen zout, dan blijven de
smaken zuiverder.
De smaak zal wel zachter zijn.
Marineer liefst ook zonder zout. De
kruiden zou ik even wat kneuzen.
-suiker en kruiden
Suiker onttrekt ook vocht. Dus
combineer je suiker met aardbeien bijvoorbeeld dan worden de aardbeien snel
papperig. Kan ook lekker zijn. Aardbeien, citroentijm en suiker in de yoghurt,
heerlijk.
Wil je ze op een buffet, aardbeien
met citroentijm of basilicum, voor mijn part rozemarijn, voeg dan geen suiker
toe.
Hak de rozemarijn ook niet fijn, de
smaak wordt dan te sssterk.
Aardbei met Citroentijm
Dit is een combinatie van bovenstaande technieken J.
Zonder bittertje, krokantje of zuurtje.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten