zaterdag 26 mei 2012

Verse Kruiden op je Bord


Citroentijm in de hoofdrol
-Alle kruiden spruiten de potten uit en overwoekeren de tuin.
Je piekert je suf hoe je ze verantwoordt kan afknippen.
Citroentijm is mijn held onder de kruiden. Je kan er alles mee.
Citroensmaak zonder zuur zullen we maar zeggen.
Het enige gefrunnik is de blaadjes van de steeltjes halen. Soms lukt ritsen, maar meestal niet. Ik gebruik dus het liefst de topjes, maar ben dan ook niet van het meest geduldige type.
Een voordeel van de stevige verankering van de blaadjes aan de steeltjes is dat je het hele takje kan gebruiken en later weer makkelijk kan verwijderen.
De losse blaadjes van citroentijm zijn lekker, ook bij meebakken en laten geen bittere smaak achter op het smaakpallet. Gewone tijm kan wel enigszins een bittere nasmaak hebben. 

Toepassing in eten
Hoe doe je dat, verse kruiden in je eten proppen?
Die vraag krijg ik vaak, dus klim ik in de pen. Ik krabbel er graag op los, maar weet niet alles!
Het verzoek tot aanvulling is dan ook aan de lezer. jacobien@cobuse.nl

TIPS bij verse kruiden:
-Proeven
Proef een blaadje, kauw er op en kijk wat veur ; ) associatie er bij je op komen. 
Dit is een zakelijke tip, geen hogere macht speelt mee, het u en het kruid! 
Kortom informeer u over de smaak die u gaat verwerken.
-koken/verhitten
bij koken/verhitten in vocht verliezen ze snel hun smaak;
-meebakken en roosteren
De meeste kruiden worden erg hard als je ze roostert of meebakt.
En zijn niet lekker om op de kauwen. Haal ze tijdig uit de oven. De smaak is er toch al af. Voor decoratie leg je de takjes gewoon weer terug.
-kinderen en kruiden
Kinderen vinden kruiden reuze interessant.
Maar Let op!
Ze mogen alleen plantjes en kruiden eten die jij goedkeurt.
Voor je het weet kauwen ze op ieder takje en struikje die ze tegenkomen. En er zijn echt nare giftige planten.
Ze zijn vaak zo trots dat ze er iets van af weten dat ze kunnen gaan ‘opscheppen’ tegen andere kinderen: ‘Kijk dit kan je eten’. Met alle gevolgen van dien…
Kortom, met kennis komt verantwoordelijkheid.
-kruiden geven smaak af aan:
Azijn, olie, zoutoplossing door enige verhitting.
Het kneuzen van kruiden werkt ook, koud persen heet dat. Wel lekker om te zeven. En sommige kruiden worden er bitter van.
Kruiden kunnen heel sterk een gerecht bepalen.
Dat komt doordat het ene kruid meer etherische oliƫn bevat dan de ander. Rozemarijn is veel sterker van smaak dan bijvoorbeeld citroentijm.

-zout en kruiden
De combinatie van zout met kruiden wordt meteen een beetje soepachtig. Je hele gerecht wordt dan een beetje soepachtig.

Dit komt omdat zout vocht en andere stoffen onttrekt aan beide producten.
Gebruik je geen zout, dan blijven de smaken zuiverder.
De smaak zal wel zachter zijn.
Marineer liefst ook zonder zout. De kruiden zou ik even wat kneuzen.

-suiker en kruiden
Suiker onttrekt ook vocht. Dus combineer je suiker met aardbeien bijvoorbeeld dan worden de aardbeien snel papperig. Kan ook lekker zijn. Aardbeien, citroentijm en suiker in de yoghurt, heerlijk.
Wil je ze op een buffet, aardbeien met citroentijm of basilicum, voor mijn part rozemarijn, voeg dan geen suiker toe.
Hak de rozemarijn ook niet fijn, de smaak wordt dan te sssterk.

Aardbei met Citroentijm 

Dit is een combinatie van bovenstaande technieken J.
Zonder bittertje, krokantje of zuurtje.


Ingrediƫnten:
Aardbei, citroentijm en poedersuiker. 

Bij de supermarkt hebben ze –nog- geen citroentijm bij de versafdeling. 
Soms wel in potten. AH heeft af en toe verse kruiden in potten. Heerlijk en
niet duur. In tuincentra is citroentijm zeker te vinden.
Aan de slag:
Een deel van de aardbeien en alle citroentijm die je aan durft
 doe je in een bakje met flink wat poedersuiker.
Lekker husselen en laten staan.
Serveren:

Ongesuikerde aardbeien erbij doen.
Door elkaar husselen en opeten met:
Niets

Yoghurt
Pannenkoeken
Scheutje alcoholica, limoncello. Prakken en invriezen, perfecte sorbet!
Hip is momenteel de balsamico-combi. Voor mij niet in dit geval,
maar wie weet voor u wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten