zondag 15 april 2012

Pittige snert van erwt met tomaat, verse gember en mootjes zalm in sojasaus

Spicy soepje voor 2 personen
Vermeerder de ingredienten voor een groter gezelschap.
Met dit soepje heb ik het Foodblogevent februari 2012 gewonnen, het was een boost die later leidde tot deelname aan 'Soep van het jaar', die heb ik niet gewonnen, maar een lekker soepje is het wel.

-Het is een lichte erwtensoep met de fris pittige smaak van gember, zonder dikke klonten en stukken ranzige spek, maar met malse stukjes verse zalm.
Het is weer eens wat anders. Erwtensoep met oosterse twist!
Dit gerecht is ontstaan met producten die in mijn ijskast lagen te verpieteren, verse erwten, verse zalm en tomaten. Dus in eerste instantie heb ik verse erwtjes gebruikt, heel lekker, maar de verse erwt heeft een stug velletje waar misschien niet iedereen dol op is, vandaar dat ik voor de uiteindelijke versie van dit recept de spliterwt heb gekozen.
De spliterwt maakt de soep ook iets romiger.

-Dit recept is voor twee personen en niet voor een hele pan soep waar je een week tegen aan zit te kijken en vervolgens door de gootsteen spoelt. Maar verdubbel/’vertrippel’ etc. de hoeveelheden en je kunt er een weeshuis mee voeden.
Voor kinderen is deze soep trouwens heel geschikt. Maar voeg de verse gember en gemalen chilivlokken pas toe als u het deel van de kinderen in een ander pannetje heeft gedaan. En maak dit pannetje op smaak met een klein beetje gember en verder met ietsje zout en peper.

NB: Kinderen zijn niet altijd dol op sojasaus dus, de zalm voor de kids zou ik niet marineren. Het bladerdeeg vinden ze wel lekker en u kunt ze er zelf een vorm in laten snijden. 
Kleine aanpassingen, en wel samen eten!
Gereedschappen:
2 pannen, staafmixer, oven, ovenvaste soepkommen, deegoller en een fijne rasp voor de gember. 
Na de werk-beschrijving: 'Aan de slag', volgen de werk-foto's!
Om het recept niet al te ingewikkeld te maken heb ik niet alle producten gebruikt die op de foto staan.
Maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil!
Ingrediënten:
Vers:
-60 gram verse zalm per persoon
-Flinke stronk gember om te raspen
-6 kleine tomaten (ongeveer 300 gram)
-1  ui, gesnipperd
-4 tenen knoflook, geen paniek, de tenen worden mee kookt waardoor ze wel smaak
geven aan de soep, maar geen na-smaak geven in uw mond!
-1  stronkje prei, fijn gehakt
-1  losgeklopt eitje
 
Pot/blik/droog/fles:
-Gemalen chilivlokken/zout/peper
-1  eetlepel Kikoman sojasaus
-1 glas witte wijn
-0,75 liter bouillon naar keuze (rund/groente/kip/vers/blokjes/pot)
Ik heb een pot bouillon gebruikt en 2 in plaats van 3 potten water toegevoegd!
-100 gram -spliterwten, 50-80 gram per persoon.
Dit kan je variëren. Heb je zin in een dreeg, iets dikker soep dan neem je meer spliterwten. 's Winters dikke soep, 's zomers licht soepje? 
-Scheut olijfolie

Verse kruiden:
-2 takjes citroentijm (als je geen citroentijm hebt, gewoon weg laten, niemand die het proeft.
Niet vervangen door gewone tijm, maakt de smaak naar mijn idee iets te muffig)
-2  een paar takjes verse munt
Diepvries:
-2 plakjes bladerdeeg per persoon
 

Aan de slag (de werk-beschrijving):
Tien minuten tot maximaal een half uur voor opdienen:
-zalm in 1-hapsstukjes snijden en in de kikoman met wat gember rasp in ijskast, overdekt met plastic laten marineren. Gebruik een glazen of porseleinen bakje, anders gaat ’t naar vis ruiken.

-oven voor verwarmen op 200 -220 graden.
-stukjes bladerdeeg laten ontdooien. Duurt ongeveer 5 minuten.
Soep:
-spliterwten, wassen en in de bouillon (inhoud van de glazen pot + 2 potten, i.p.v. 3 potten, water) koken tot gaar, citroentijm meekoken. Verwijder citroentijm als de erwten gaar zijn.
-In de soeppan fruiten: ui, 4 tenenknoflook en de rasp van ongeveer 1 cm gember.
Kwart-theelepel chilipoeder toevoegen.

Bladerdeeg:
- plak twee velletjes bladerdeeg op elkaar. Plak de twee zijde waar het velletje plastic verwijderd is tegen elkaar. Deze zijden plakken beter.
-met deegroller beetje aandrukken en de plakjes iets groter rollen.
-decoreren met mes. Je kan beter iets te diep snijden dan te oppervlakkig, anders zie je niets van je mooie patroon.
-eitje los kloppen en plakjes deeg flink dik insmeren met ei.
-bestrooi met zout en peper.
-bakken volgens aanwijzingen verpakking, = ongeveer 20 minuten.

verder met de soep:
-tomaten in kleine stukjes snijden en toevoegen als ’t fruiten klaar is.
Natuurlijk is het netter om de tomaten te ontvellen alvorens ze toe te voegen aan de gefruite ui, maar ja dat doe ik niet, lekker rustiek.
-witte wijn toevoegen en iets meekoken.

-verwijder de citroentijm en giet de gare spliterwten samen met de bouillon over in de soeppan.
-nu kan je er voor kiezen om even de staafmixer in de soep te zetten om een beetje te pureren of door te pureren en een volledig glad soepje te maken. Ik kies vaak voor een beetje pureren, een erwtje of stukje ui vind ik lekker voor de ‘bite’.
-De soep nu verder op smaak maken. 
Begin met de verse gember en daarna een beetje gemalen chilivlokken. De gember zal direct zijn smaak afgeven, de chilivlokken hebben iets meer tijd nodig.
GEEN zout toevoegen, de zalm is gemarineerd in de sojasaus.

U bent er bijna!
-Laat de zalm iets uitlekken en voeg toe aan de soep samen met de fijn gesneden prei.
-Kook dit een minuutje.
-Vul de soepkommen en garneer met de fijn gehakte munt, dit is echt een hele lekkere opfrisser en brengt de smaken nog meer samen.
Met het heerlijke stukje krokant bladerdeeg serveer je de soep met witte of rode wijn.
Op tafel zet je wat lekker olijfolie en de gember met de rasp, zo kan iedereen de soep nog wat pittiger maken.
Een lekkere broodsoort is natuurlijk ook heerlijk om bij deze soep te serveren. 
De werk-foto's:
spliterwten koken met de bouillon













Ui, gember en knoflook snijden, raspen, hakken.
  Eten de kinderen mee?
Wacht dan nog even met toevoegen van
gember en de gemalen chilivlokken!

In de soeppan:
 zacht fruiten van ui, knoflook
en wat verse gember en gemalen chilivlokken.


Tomaten klein
snijden en toevoegen aan gefruite ui etc. in soeppan.

Glas witte wijn toevoegen en iets meekoken.














Bladerdeeg versieren en bakken.
Doe dit tijdens
het wachten op de erwten en het fruiten der ui etc. 

goed bestrijken met ei en bestrooien met zout en peper.
Op de foto zie je ook wat  fijn gehakte  prei.
bakken volgens voorschriften verpakking,
ongeveer 20 minuten op 220 graden.



Zalm marineren in kikoman sojasaus met gember en
evt. wat knoflook. Doe dit minimaal 10 maximaal 30 min.
voor je de zalm toevoegt aan de soep.



De erwten zijn gekookt, citroentijm verwijderen en
alles overgieten in de soeppan.
Wel of niet of een beetje pureren. 


Bijna klaar!
Zalm iets uit laten lekken en
samen met de prei aan de soep toevoegen,
minuutje laten garen.
 Op smaak maken, begin met de verse gember!
Helemaal goed? Dan hup in de soepkom en
afmaken met een toefje verse munt!

























Geen opmerkingen:

Een reactie posten