Kruidnootjes van Cobuse
Would you like the recipe in English? Please send me an email, click here. |
Wat is een kruidnoot, waar ligt de oorsprong van het 'geruzie' over de kruidnoot en de peperneut? Welke specerijen 'moeten' erin?
U kunt het lezen op de site van Lizet Kruyff, culinair historicus. Zij schreef verschillende blogs over dit heerlijke probleem.
Het is leuk om eens te lezen over hoe het ging in de tijd dat er nog geen kookboeken bestonden.
Dit is voor mij de essentie van koken, niet één weg leidt naar Rome.
Leer en experimenteer!
Ingrediënten:
200 gram bloem + 2 theelepels bakpoeder of 250 gram
zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
60 gram rietsuiker
3 eetlepels poedersuiker
3 a 4 theelepels speculaaskruidenmix/specerijen/poeder. Iedere fabrikant geeft het een andere naam. En zelf maken is natuurlijk ook heel lekker.
2 theelepels kaneelpoeder
1/2 theelepel zout
3 eetlepels melk, soms iets meer
Aan de slag
-Oven voorverwarmen op elektrische oven 180°C /heteluchtoven 170°C/gas 2-3. -Meng de droge ingrediënten.
Voeg de boter in klontjes toe en wrijf de boter door de droge ingrediënten.
Dit is een heerlijk klusje, wij noemen het: het rubbelen van de boter door het meel.
Als je een kruimelig mengsel heb voeg dan 3 eetlepels melk toe. Roer door met een vork en kijk even of je nog iets meer melk moet toevoegen, soms is een halve lepel voldoende.
Kneed het deeg vlot samen tot een bal. Kneed het deeg niet te lang, de kruidnootjes worden dan niet zo krokant.
Doe het in wat huishoudfolie en leg een een minuut of 15 in de ijskast.
Rol balletjes van een cm of 2 en leg op het bakpapier op de bakplaat. Niet te dicht bij elkaar ze lopen iets uit.
-10 á 12 minuten bakken afhankelijk van uw oven.
Houdt u eigen oven in de gaten en schrijf de baktijden bij de recepten. Zo leert u uw eigen oven goed kennen.
Houdt u eigen oven in de gaten en schrijf de baktijden bij de recepten. Zo leert u uw eigen oven goed kennen.
Check na 10 minuten.
De kruidnootjes zijn klaar wanneer de binnenkant nog iets zacht is.
Het kruidnootje zal na het bakken nog iets indrogen, dus laat ‘m niet krokant worden in de oven.
Laat de kruidnootjes afkoelen op een rooster.
Het bewaren van deeg:
Dit deeg kan je goed verpakt zeker een week bewaren in de ijskast.
Je kan het ook invriezen, 2 maanden.
Wat kan je er nog meer mee?
Het deeg is erg geschikt voor kinderen. Bestrooi werk vlak met iets meel en ze rollen de heerlijkste koekjes. Zorg dat de koekjes een beetje dezelfde dikte hebben, ivm de baktijd, anders is de een lekker krokant en de ander te zacht en niet gaar.
Dit deeg is ook geschikt voor koekjes.
Vervang de kaneel eens door anijspoeder, of door gemberpoeder, et voila! Gingerbread cookies!
Veel bakplezier.
Het kruidnootje zal na het bakken nog iets indrogen, dus laat ‘m niet krokant worden in de oven.
Laat de kruidnootjes afkoelen op een rooster.
Het bewaren van deeg:
Dit deeg kan je goed verpakt zeker een week bewaren in de ijskast.
Je kan het ook invriezen, 2 maanden.
Wat kan je er nog meer mee?
Het deeg is erg geschikt voor kinderen. Bestrooi werk vlak met iets meel en ze rollen de heerlijkste koekjes. Zorg dat de koekjes een beetje dezelfde dikte hebben, ivm de baktijd, anders is de een lekker krokant en de ander te zacht en niet gaar.
Dit deeg is ook geschikt voor koekjes.
Vervang de kaneel eens door anijspoeder, of door gemberpoeder, et voila! Gingerbread cookies!
Veel bakplezier.
Lekker genoeg om weg te geven!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten