maandag 14 november 2011

Chez Adriaan


Uniek kookboek met prachtig geschreven teksten van Adriaan Jaeggi

Verzamelde recepten van Adriaan Jaeggi (1963-2008)

Kookboekrecensie van KokenmetAntoinette, klik hier:
De Nederlandse Antoinette schrijft over haar leven in Italië naar aanleiding van veelal Italiaanse recepten.
Het is een geschreven stuk over dit kookboek en deze bijzondere schrijver. Zij beschrijft het recept van kippenlevertjes en geeft ook weer leuke muziek-suggesties voor tijdens het koken.


Mijn kookboekrecensie:
Dit kook/leesboek is geschikt voor iedereen en maakt de spanningen tijdens de feestdagen, van welke aard dan ook, ronduit dragelijk zo niet hilarisch.

De recepten zijn lekker, stoer en makkelijk te maken. Nodig vooral mensen uit om mee te eten, zo ontstaan de leukste avonden. Dhr. Adriaan Jaeggi had daar ook de grootste lol in, samen eten/koken/praten.
Nee, de schrijver is er niet meer, maar dit boek wel dus strooi het rond. Het maakt mensen blij! 
Iedere kookboeklezer zal een oppepper krijgen van dit boek! Dus schoonouders, opa’s oma’s, neefje/nichtje-studenten en pietluttige chefs, iedereen op naar een “nuchtere” eethouding!
-Nu nog een recept kiezen… Moeilijk, alles nodigt uit of om je tanden in te zetten of om besproken te worden met vrienden: “moet je nou kijken wat hij schrijft…”. Ok, geen gerecht maar een stimulerende drank voor de Kerst. Tamme kastanjes met Kerstpunch.

“…om het feest binnen de kortste keren naar de hoogste toppen te stuwen, waarna het heerlijk afglijden is naar een vroeg einde en een lange nacht. Het wordt niet voor niets zo vroeg donker in deze tijd”.

Voor wie het verschil niet weet tussen gewone en tamme tukkels (dialect voor tamme kastanjes) hier een Foodtubefilmpje.  http://www.foodtube.nl/video/1307/Tamme-kastanjes-poffen


Kerstpunch met tamme kastanjes
van Adriaan Jaeggi

Tamme kastanje: ongeveer 250 gram verse kastanjes de man.

“Oven voorverwarmen op 200 °C (noot van Cobuse, snij ze even in anders vliegen ze door je ovenruitje of in het gezicht van je gasten die zo hoopvol de haard in kijken en wachten op wat komen gaat.). Kastanjes in een ovenschaal en pof voor 10 minuten. Nog beter is om ze in zilverpapier te pakken en in de as van de open haard te poffen”.
 De Kerstpunch:
  • 1 ananas
  • sap van 3 citroenen
  • zo mogelijk 250 gram aardbeien of ander rood fruit
  • 50 gram suiker
  • 1 fles champagne of cava
  • ½ fles witte wijn
  • 4 borrelglazen cognac of whisky
  • 4 borrelglazen Cointreau of bruine rum
  • 1 flesje spa, tonic of gingerale
  • 3 koppen koude earlgrey-thee
“Schil de ananas en snij het hart eruit. Hak de helft van de ananas heel fijn en snij de andere helft in kleine blokjes. Meng het citroensap met de suiker in de punchbowl en roer tot de suiker is opgelost.
Voeg nu de andere ingrediënten toe, samen met een paar ijsblokjes.
Het mooie van deze punch is dat de theïne in de thee (een heel licht pepmiddel) ervoor zorgt dat iedereen zich prima voelt totdat het te laat is. Daarna is het feest snel afgelopen en kunnen de lichten uit. Wees niet bang dat uw gasten met een litertje punch in hun lijf per se naar huis willen rijden: ze kunnen hun auto toch niet meer vinden”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten