dinsdag 1 januari 2013

Kip Andersom



Heerlijk en moeilijk om uit te laten drogen.

Ingredienten:
een hele kip
olijf of zonnebloemolie
gedroogde kruiden, Provencaalse bijvoorbeeld
2 sinaasappels
2 gewone appels
1 voet knoflook (een hele knoflook, waar alle teentjes nog in zitten.

Gereedschappen:
braadslee of ovenvaste schaal en aluminiumfolie.

Aan de slag:
Verwarm oven op 180 graden.
(Volg ook de bakinstructies op van verpakking of poelier.
Je gaat de kip pletten (ja met eigen handen) dus de braadtijd is iets korter.
Maar leer uw eigen oven kennen, dus let op!
Staat mooi die sinaasappel en knoflook zo,
maar u moet ze even omdraaien
als de kip de oven in gaat!
Wanneer er helder vocht uit de kippenpoot als u er in prikt, dan is ‘ie klaar).
==
Knip de touwtjes los van de kip
Leg de kip met de borst naar beneden en druk ‘m plat. Ja u hoort het nu kraken, dit hoort!
Doe ‘m in een ovenvaste schaal. Smeer in met olijfolie of gewone zonnebloemolie.
Sprenkel je favoriete gedroogde kruiden over de kip.
Halveer de sinaasappel en leg bij de kip.
Halveer (horizontaal) de knoflookvoet leg bij de kip, teentjes naar beneden.
Halveer twee appels, verwijder klokhuis, schil mag blijven.
Overdek alles goed met aluminiumfolie en schuif in de oven (midden).
 
Ok, dus de kip moet ongeveer 40 minuten in de oven met het folie er overheen.
Check even hoe het gaat, sommige ovens gaan veel harder dan andere ovens.
Heteluchtovens gaan per definitie sneller.
Na 30 minuten even checken, zit er vocht in de pan en is de kip goed afgedekt, prima nog een kwartiertje (voor een medium grootte kip).
-
Draai nu de kip even om, en check of ‘ie gaar is. Prik in het dikste stuk vlees, als de jus helder is, is de kip klaar. Kippie terugdraaien en insmeren met een beetje olie of boter.

Nu de grill erop. !uitkijken dit gaat echt hard. Laat de kip in het midden van de oven staan.
Wanneer het velletje bruin is, is je kip klaar.
Kip uit de oven halen en met folie eroverheen laten rusten.
10/15 minuten rusten kan makkelijk. Kip is warm genoeg.
=Zout en peper aan tafel toevoegen=
De zachte soms wat gekarameliseerde knoflook kan je zo opeten. De smaak is zacht en heerlijk. Je krijgt hier geen slechte adem van!
 
De sinaasappel en appel zullen tot pap koken, ze voegen smaak en vocht aan het kookproces en product toe. Zijn niet echt om op te eten, maar soms is een appeltje nog heel.
Wil je wel een warm appeltje erbij serveren, doe er dan nog een paar bij de laatste 20 minuten MET schil, zonder klokhuis en onder het folietje, dit beschermt het appeltje tegen uitdrogen.
 Bon Apetit!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten