zaterdag 24 december 2011

Sublieme Italiaanse vino-koekjes

Overheerlijke 'conversation pieces' voor na het diner.


Van blog-genote Antoinette, http://kokenmetantoinette.blogspot.com/
heb ik met veel plezier het volgende recept overgenomen. 
Dank je wel Antoinette voor alle fantastische ideeën en recepten.
De toevoegingen heb ik apart vermeld en zijn dus optioneel.

Deze bijzondere koekjes worden in Italië gegeten na het diner om de geboorte van het nieuwe wijnjaar te vieren.  Een Vino novello, een jonge primeur wijn, wordt aangeraden. Een wat oudere rode wijn vind ik ook heel lekker. Zelfs een Spaanse rioja doet het goed als badje 
voor 't vino-gateautje.

-Men dope de koekjes dan ook in de wijn! En echt, dat moet je doen, daar is het recept op gebouwd, het volzuigen der koekjes met rode wijn. De smaken complementeren elkaar fantastisch.
Simpel te maken en de koekjes geven je iets om over te praten tijdens 
de lange diners in deze wintertijd ;-).
Ingrediënten:
250 gram meel
120 gram rietsuiker, 100 gram voor het deeg en 20 gram om te strooien
6 gram, 1,5 theelepel (teaspoon) bakpoeder
een snuf zout
In deze variant: 2,5 theelepel kaneel, 1,5 voor het deeg, 1 om te strooien
25-30 gram pijnboompitjes, even(tueel) roosteren
1,5 dl of wel 150 ml droge witte wijn
1 dl of wel 100 ml milde olijfolie



AAN DE SLAG:
1-Hou dus 20 gram suiker en 1 theelepel kaneel dus apart om over het koekjesdeeg te strooien VOOR ze in de oven gaan. 
Suiker en kaneel mengen.
2- Oven voorverwarmen op 175 graden.
3- Bakplaat, ter grootte van je oven, bekleden met bakpapier.
4- Meng in een kom:
meel, 
suiker, 
bakpoeder (door zeefje toevoegen, ivm klontjes)
kaneel en
snuf zout.
5- goed mengen. Ik meng alles met een lepel. 
Eerst de droge ingrediënten in de kom en
daarna de olie en witte wijn.
goed door scheppen.
Zo zal het deeg er ongeveer uit zien.



6- Maak met twee dessertlepels bolletjes en leg ze op de bakplaat.
Zoals u ziet laten mijn bolletjes te wensen over...

Je kan ronde bolletjes maken,
mij lukt dat niet zo goed.






7- 20-30 minuten in de oven tot de koekjes licht bruin zijn. Mijn oude elektrische oven doet er echt 30 minuten over, maar probeer uit hoelang uw oven er over doet.
Je kan rustig na 20 minuten kijken, de koekjes rijzen heel licht, maar storten niet in.

8- haal ze van de bakplaat en laat ze op een koele ondergrond drogen.

9- maak een foto en stuur die op! Dank je wel!! kookboekrecensie@gmail.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten