vrijdag 2 maart 2012

Experimenteren met specerijen en kruiden.

1)Kaneel
 Kaneelstokjes kruimelen

Us Boeddha


Mijn kinderen wisten niet dat kaneel gemalen boomschors van de kaneelboom, cinnamom, is.
Bij navraag wist, een aardig of laat ik zeggen onaardig aantal, volwassenen het ook niet.
Om een lang verhaal kort te maken hebben we nu een ‘kruidenaltaartje’ ingericht.
Iedereen die wil kruimelt wat van de kaneelstokjes over het hoofdje van de boeddha.
Voelen en ruiken in de puurste vorm. Je handen/vingers ruiken heerlijk.
Proeven mag ook, maar dat doen we meestal met een appeltje. De kinderen of wie maar zin heeft doopt een appelpartje in de kaneelpoeder naast de boeddha. Nou niet helemaal. We maken een bakje met kaneel en een beetje suiker en daar wordt ingedoopt.

Natuurlijk valt er veel te vertellen over kaneel, maar daar kan je zelf op googlen.
Eerst maar eens voelen, ruiken, proeven.
Rest mij wel te zeggen dat er in kaneel coumarine zit, dit stofje verdunt het bloed.
Dus ga geen happen kaneel eten of hele stokjes wegknagen.
Zeker niet als je medicijnen gebruikt. Als je zwanger wilt worden of al bent moet je ’t ook even zuinig aan doen. Kaneelmuffins, stroopwafels etc. kun je gerust eten, maar geen dozijnen tegelijk.

Benamingen van de kaneelboom:
botanische naam:         Cinnamomum
Engels:                           Cinnamon
Duits:                             Zimt
Frans:                             Canelle

1 opmerking:

  1. Wat een leuk idee. Het is waar, veel mensen weten niet meer waar iets vandaan komt.

    Kaneel is tevens een verwarmend kruid. Daarom zit het vaak in winterse lekkernijen. En wil je minder suiker gebruiken is het een ideale manier om je producten wat zoeter te laten smaken.
    Zelf ben ik er dol op, vooral in rijstepap, lekker ouderwets hihi.

    BeantwoordenVerwijderen