Vriend en vijand zullen smullen van uw oude spullen ;-) |
-Heeft u soms ook van die armetierige
kruidenplantjes op het balkon staan? Zeker aan het end van de zomer worden de
kruiden wat houterig, althans bij mij in de plantenbakken en tuin wel...
Of
heeft u een oude citroen op de schaal die er niet echt meer gezellig uit ziet.
Zelfs een oud knoflookje kan hier dienst doen.
In
deze dagelijks te gebruiken olie spelen de iet wat oude producten ineens weer de hoofdrol.
Voor de keukenolie van deze week gebruikte ik de volgende ingrediënten:
olijfolie/zonnebloemolie
1:1, deze twee oliesoorten moeten natuurlijk wel fijn vers zijn.
tijm,
blaadjes er afritsen
rozemarijn,
kleine takjes
zest
van citroen (citroenrasp, het geel van de schil, niet het wit van de schil dat geeft een bittere
smaak),
uitgeperste teen knoflook (schilletje ook),
citroentijm.
Het lijkt wel een oude prent van school, maar zo ziet uw olie er close-up uit. |
-Doe
alles in een schoon potje en hup klaar voor gebruik. Deze olie wordt op termijn
steeds lekkerder, maar is niet om maanden lang te bewaren. Hoe schoner u werkt hoe langer u de olie kunt bewaren.
De olie kan natuurlijk ook met kakelverse producten gemaakt worden.
Voor een langere bewaartijd van de olie, zou u de ingrediënten (niet de olie) kort kunnen blancheren.
Een lekker fris potje op het aanrecht, heerlijk! |
Door
de half olijfolie/half zonnebloem olie kan je de olie voor alles gebruiken:
dressing,
bakken, marineren of om Brustini's mee in te smeren.
Andere
mogelijke ingrediënten:
Schil
van sinaasappel,
Pepertjes
Etc.
etc.
Heeft u een lekker ingrediëntje ontdekt, ik voeg de suggestie graag toe!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten