woensdag 12 september 2012

Delicate keukenolie, precies naar uw eigen smaak!

Vriend en vijand zullen smullen van uw oude spullen ;-)



-Heeft u soms ook van die armetierige kruidenplantjes op het balkon staan? Zeker aan het end van de zomer worden de kruiden wat houterig, althans bij mij in de plantenbakken en tuin wel...

Of heeft u een oude citroen op de schaal die er niet echt meer gezellig uit ziet. Zelfs een oud knoflookje kan hier dienst doen.
In deze dagelijks te gebruiken olie spelen de iet wat oude producten ineens weer de hoofdrol.


Voor de keukenolie van deze week gebruikte ik de volgende ingrediënten:
olijfolie/zonnebloemolie 1:1, deze twee oliesoorten moeten natuurlijk wel fijn vers zijn.
tijm, blaadjes er afritsen
rozemarijn, kleine takjes
zest van citroen (citroenrasp, het geel van de schil, niet het wit van de schil dat geeft een bittere smaak), 
uitgeperste teen knoflook (schilletje ook),
citroentijm.
Het lijkt wel een oude prent van school, maar zo ziet uw olie er close-up uit.
-Doe alles in een schoon potje en hup klaar voor gebruik. Deze olie wordt op termijn steeds lekkerder, maar is niet om maanden lang te bewaren. Hoe schoner u werkt hoe langer u de olie kunt bewaren.
De olie kan natuurlijk ook met kakelverse producten gemaakt worden.
Voor een langere bewaartijd van de olie, zou u de ingrediënten (niet de olie) kort kunnen blancheren.
Een lekker fris potje op het aanrecht, heerlijk!
 Door de half olijfolie/half zonnebloem olie kan je de olie voor alles gebruiken:
dressing, bakken, marineren of om Brustini's mee in te smeren.

Andere mogelijke ingrediënten:
Schil van sinaasappel,
Pepertjes
Etc. etc.
Heeft u een lekker ingrediëntje ontdekt, ik voeg de suggestie graag toe!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten