Heb
altijd al een yoghurtcake met vruchten willen maken, het klinkt namelijk zo
gezond.
“Nou
liever geen appeltaart, wel graag een stukje yoghurtcake, ik ben op dieet, weet
u.”
Enfin,
ik google er op los, op zoek naar een goed recept, waar je de klodders yoghurt
bij wijze van spreken ziet zitten.
Nou
is een yoghurtcake maken niet zo makkelijk als je denkt.
Het
beslag moet niet te nat zijn, anders gaart de cake niet en wordt ’t een bonkie.
Als dat gebeurt snijdt men de cake vaak in kleine stukjes en serveert ze als
exquis hapje toe, bij de koffie.
Mij
is niet snel tevreden.
Toen
ik al het al bijna opgegeven had, stuitte ik op de prachtige foto van Ann Vertriest. Ik mag wel zeggen, yoghurtcake met bosbessen op zijn best. Die foto en het recept hebben me
doen besluiten de strijd voort te zetten en een yoghurtcake met vruchten te maken.
De
sappige yoghurtcake met blauwe bessen, Ann Vertriest:
Ann
Vertriest is natuurlijk ook te vinden op facebook:
Waar
hadden we het ook weer over, oja, yoghurtcake met bosbessen.
Uiteindelijk
heb ik met de volgende ingrediënten en hoeveelheden er dit van gebakken.
Bloemen uit schooltuin van dochter lief. Ze heeft kruiden en wortelloof verwerkt in het bloemstukje. |
200
gram meel
1
eetlepel bakpoeder
1
volle mok/theekop bosbessen
180
rietsuiker
3
eieren, maatje-M
60
gram hele zachte boter, niet smelten
60
gram zonnebloemolie
200
gram volle yoghurt
Citroenrasp
van 2 citroenen
gereedschap:
Twee kommen, weegschaal, (hand)mixer, springvorm/vierkant ongeveer 20 cm.
Aan
de slag:
- Springvorm 20 cm/vierkant
Insmeren met boter, rietsuiker en met bloem bestuiven
|
- Oven voorverwarmen op 170 graden of
iets lager als het moeilijk te zien is op je oven.
Heteluchtoven kan op 160 graden. Door
de cake rustig te bakken voorkom je die enorme bobbel op de bovenkant, meestal
;-).
De cake wordt in ongeveer 60 minuten
gaar. Minimaal 15 minuten afkoelen. Dus even snel bakken is er niet bij. Maar
de volgende dag is de cake nog lekkerder!
Deze sappige cake zal niet zo snel
uitdrogen, dus verpak ’t geheel niet al te luchtdicht. Losjes een deksel of
folie eroverheen is prima.
Kom - 1)
Eieren, suiker, boter en olie, kort
mixen tot je ziet dat alles zo een beetje door elkaar zit. de boter zal niet
geheel mengen tot een homogene massa, geen punt!
Schep de yoghurt en citroenzest (rasp) erdoor.
Kom – 2)
Meng het meel met het bakpoeder.
Even opletten: vruchten afspoelen en
licht droog deppen. Er mag een beetje vocht aan de bessen blijven hangen, maar
niet te veel. Precies genoeg om het meel aan de vruchtjes te laten kleven.
Want nu gooi je de vruchten door het
meel/bakpoedermengsel en husselt het geheel even flink.
Vis met je handen de bebloemde
bessen eruit en leg ze op een bordje.
Kom – 1)
Schep vlot het meel door het
boter/ei/suiker/yoghurtmengsel.
Klontjes is niet erg, maar het meel
moet niet echt zichtbaar meer zijn.
Nu de bessen of andere vruchten
erdoorheen scheppen en je beslag is klaar.
-Giet beslag in vorm en zet in de
oven.
Na 50 minuten: gaartest: Prik er met
een satéprikker in en kijk of er beslag aan blijft hangen. 'vies stokje: dan nog tien
minuten in de oven; schoon stokje: cake uit de oven halen en laten afkoelen.
Zet nooit een heet baksel direct in
de ijskast. Je ijskast kan dat niet.
Bij koffie;
Als dessert: besprenkel met cognac
en serveer er licht opgeklopte slagroom bij.
Overige bessen/vruchten kan je een
couli of saus van maken:
Couli/vruchtesausje:
Doe de vruchten met flink wat suiker
in een pannetje, laten inkoken, scheutje alcohol erbij, nog iets verder laten
inkoken. Laten afkoelen en apart erbij serveren.
Uit ’t vuistje…
Verwerken in een trifle…
Gebakken ziet het er bijzonder smakelijk uit!
BeantwoordenVerwijderen