Pittige Peerkes |
Deze
peertjes zijn gemakkelijk te maken en kunnen niet mislukken. Ook kan je ze goed
van te voren maken. En geen moeilijke producten, wel flink wat Cointreau.
Ingrediënten
4-6 personen (bijgerecht of dessert):
-4 Harde
iet wat onrijpe peren. De smaken van moet de tijd hebben om in de peertjes te
trekken.
Gebruik je rijpe peren: kort dan de
kooktijd in tot de peertjes zacht zijn, haal de peren eruit en laat het sap
indikken tot siroop. Doe de peertjes terug en laat ze in de siroop afkoelen.
-halve
rode peper per 4 peren, pitjes eruit en fijn hakken
-theelepel
gedroogde oregano
-eetlepel
gedroogde of verse citroentijm (geen must, maar… Nee echt niet nodig! Mocht je
het wel hebben houd dan wat apart voor garneren. Citroentijm kan je heel goed
lang invriezen)
-schil
van 1 citroen, schil citroen met dunschiller. Het geeft niet als er wit aan de
schil zit!
-sap
van 1 citroen
-100 gram rietsuiker
-250ml
cointreau
-200ml
water, de peertjes moeten onder water staan.
Aan
de slag:
-In
kom: cointreau, citroensap en schil (eerst de schil eraf en dan ’t sap eruit,
werkt wel zo makkelijk)
-Peren
schillen in 4 of -8-tjes. De geschilde peertjes meteen in het cointreaumengsel
mikken, dan worden ze niet bruin.
-in
middelgrote pan: peertjes en cointreaumengsel, suiker, kruiden en water
-pepertje,
ontpit en gehakt erbij doen
-citroenschil,
kan dus helemaal erin, maar je kan ook alleen het gele gedeelte eraf schillen
en later uit de zeef halen en gebruiken om te garneren. Het schilletje wordt
gekonfijt, en is heel lekker.
Ok,
alles zit nu in de pan en de peertjes moeten net onder het vocht staan!
Je
kan er een bord op leggen of de een andere pan pakken, zodat de peren onder sap
staan.
Enfin,
u brengt het geheel aan de kook en laat ’t zachtjes sudderen tot peren gaar
zijn. U haalt de peren eruit en kookt het sap verder in.
Hoe
verder u het sap inkookt hoe dikker en zoeter deze siroop zal
worden.
Afhankelijk
van verder gebruik kookt u dus het sap in.
-pepertjes
eruit scheppen met een zeef. De kruiden zijn wat bruin/groen van kleur geworden
dus die gebruiken we verder niet. Maar de pepertjes zorgen voor een mooi
kleuraccent.
En waar eten we deze meesterlijke peerkes bij?
-vleesgerechten: suddervlees, kip en wild en zoet gaat mooi samen.
-dessert: vanilleijs of met chocoladesaus
-kaas: blauwe kaas of specifieker Stilton is heerlijk met zoetig fruit.
-wijntip: port of Conversation piece: deze zelfgemaakte siroop met een scheut cointreau in een klein glaasje naast het dessert presenteren? Laat de pepertjes en kruiden er gerust in.
Heeft u een leuke combi? mail me: jacobien@cobuse.nl
En waar eten we deze meesterlijke peerkes bij?
-vleesgerechten: suddervlees, kip en wild en zoet gaat mooi samen.
-dessert: vanilleijs of met chocoladesaus
-kaas: blauwe kaas of specifieker Stilton is heerlijk met zoetig fruit.
-wijntip: port of Conversation piece: deze zelfgemaakte siroop met een scheut cointreau in een klein glaasje naast het dessert presenteren? Laat de pepertjes en kruiden er gerust in.
Heeft u een leuke combi? mail me: jacobien@cobuse.nl
Dit is echt een recept om je vingers bij af te likken!!!
BeantwoordenVerwijderen