zaterdag 22 september 2012

Pittige Peerkes in Cointreau, met rode peper, citroen, oregano (en eventueel citroentijm)

Pittige Peerkes
Dit kan een heerlijk supplement zijn voor je diner of om even je huisgenoten te verrassen op een doordeweekse herfstige dag.

Deze peertjes zijn gemakkelijk te maken en kunnen niet mislukken. Ook kan je ze goed van te voren maken. En geen moeilijke producten, wel flink wat Cointreau.

Ingrediënten 4-6 personen (bijgerecht of dessert):
-4 Harde iet wat onrijpe peren. De smaken van moet de tijd hebben om in de peertjes te trekken.
Gebruik  je rijpe peren: kort dan de kooktijd in tot de peertjes zacht zijn, haal de peren eruit en laat het sap indikken tot siroop. Doe de peertjes terug en laat ze in de siroop afkoelen.

-halve rode peper per 4 peren, pitjes eruit en fijn hakken
-theelepel gedroogde oregano
-eetlepel gedroogde of verse citroentijm (geen must, maar… Nee echt niet nodig! Mocht je het wel hebben houd dan wat apart voor garneren. Citroentijm kan je heel goed lang invriezen)
-schil van 1 citroen, schil citroen met dunschiller. Het geeft niet als er wit aan de schil zit!
-sap van 1 citroen
-100 gram rietsuiker
-250ml cointreau
-200ml water, de peertjes moeten onder water staan. 

Aan de slag:
-In kom: cointreau, citroensap en schil (eerst de schil eraf en dan ’t sap eruit, werkt wel zo makkelijk)
-Peren schillen in 4 of -8-tjes. De geschilde peertjes meteen in het cointreaumengsel mikken, dan worden ze niet bruin.
-in middelgrote pan: peertjes en cointreaumengsel, suiker, kruiden en water
-pepertje, ontpit en gehakt erbij doen
-citroenschil, kan dus helemaal erin, maar je kan ook alleen het gele gedeelte eraf schillen en later uit de zeef halen en gebruiken om te garneren. Het schilletje wordt gekonfijt, en is heel lekker.

Ok, alles zit nu in de pan en de peertjes moeten net onder het vocht staan!
Je kan er een bord op leggen of de een andere pan pakken, zodat de peren onder sap staan.
Enfin, u brengt het geheel aan de kook en laat ’t zachtjes sudderen tot peren gaar zijn. U haalt de peren eruit en kookt het sap verder in.
Hoe verder u het sap inkookt hoe dikker en zoeter deze siroop zal worden.
Afhankelijk van verder gebruik kookt u dus het sap in.
-pepertjes eruit scheppen met een zeef. De kruiden zijn wat bruin/groen van kleur geworden dus die gebruiken we verder niet. Maar de pepertjes zorgen voor een mooi kleuraccent.

En waar eten we deze meesterlijke peerkes bij?
-vleesgerechten: suddervlees, kip en wild en zoet gaat mooi samen.
-dessert: vanilleijs of met chocoladesaus
-kaas: blauwe kaas of specifieker Stilton is heerlijk met zoetig fruit.
-wijntip: port of Conversation piece: deze zelfgemaakte siroop met een scheut cointreau in een klein glaasje naast het dessert presenteren? Laat de pepertjes en kruiden er gerust in. 

Heeft u een leuke combi? mail me: jacobien@cobuse.nl




1 opmerking: