Oh, halleluja 1 kistje kweeperen is binnen.
Het is een slecht jaar voor de kwee, waarschijnlijk door de late vorst van 2012.
Deze mooie jongens komen van het Landgoed Linschoten.
Ze zijn klein, maar de fantastische geur die ze afstaan is wonderlijk fris zoet en door sluipt het hele huis.
De bijzondere geur van de kweeën haalt herinneringen van vroeger naar boven. Onze grote tuin in Hendrik Ido Ambacht, waar de kwee stond, vlak bij de vijver en een enorme kastanjeboom.
Het ene jaar gaf de kwee super kweeën en het andere jaar kleine verschrompelde peertjes. Mijn moeder maakte met name kweepeergelei.
Dit jaar begin ik bij het begin:
Gepofte kweepeer met honing
Dit gerecht is ontstaan uit luiheid...en de must om een paar oude vruchten te verwerken.
Wanneer eet je gepofte kweeperen?
Als dessert, het is een heerlijk friszuur gerecht, ondanks de honing.
To indulge: met Stilton en een baum de venise. Port zou iets te zwaar kunnen zijn, maar kan heel goed en Whiskey ook.
Ingrediënten:
1 kwee per persoon, niet te groot. De grootte van een handpeer is perfect.
5 eetlepels honing per peer, een lichte vloeibare honing.
De verfijnde maar mierzoete smaak van lindehoning past heel goed bij het fris zure smaak van kweeperen.
Aan de slag:
-Oven voor verwarmen op 170 graden.
-Boen de kweeperen schoon. Kweeperen hebben van nature een donzig laagje op hun vel, dit beschermt tegen beestjes en bacteriën. Laat dit laagje erop zitten als je de kweeën nog even wil bewaren.
-Zet ze op een blad of vuurvaste schaal in de oven en stoom/bak tot gaar. Je kan een vuurvastbakje met water in de oven zetten, een beetje stoom helpt het garingsproces. Let goed op je oven. Iedere oven werkt anders.
De peertjes zullen uit hun vel barsten en zijn dan vaak bijna gaar.
-Na 30 minuten even inprikken. Het vruchtvlees van de kwee kan veel hebben, dus snel tot pap koken ze niet, maar hou ze in de gaten.
-Met honing overgieten.
Als ze gaar zijn haal je ze uit de oven en overgiet je de peertjes met honing.
Je kan dit meteen in het schaaltje of kommetje doen waarin je ze opdient.
neem het niet te krap met de honing, de kwee heeft het gouden goedje echt nodig.
Waarom wist ik niet dat je een blog had??
BeantwoordenVerwijderenLeuk! En die kweeperen zien er goed uit!