zaterdag 10 november 2012

Green Delicious: JardinPotager-recepten van Natascha Boudewijn.


Kookboek:
green delicious
puur koken met je eigen oogst 

Auteur Natascha Boudewijn is communicatieadviseur en heeft "De Moderne Jardin Potager" ontwikkelt. De manier waarop Natascha haar Jardin Potager aanpakt, is namelijk voor iedereen te “behappen”, met of zonder tuin, met of zonder groene vingers. 


Een Jardin Potager is een strak aangelegde tuin, dicht bij de keuken gesitueerd, waar zowel groentes, kruiden als bloemen elkaar complementeren in smaak, kleur en design. Een vondst die stamt uit de Middeleeuwen en groot is geworden door de Franse Zonnekoning, Louis Qautorze. Nog immer zijn de tuinen van Versailles te bezichtigen. www.potager-du-roi.fr


Natascha heeft de strakke ontwerpen van de oorspronkelijke Jardin Potager gecombineerd met de natuurlijke gang van zaken in de tuin. Ze laat op sommige plekken van de tuin de hele strakke lijnen van de groentebedden iet wat vervagen en zelfs de Zonnekoning zou blij geweest zijn met het resultaat. Wat een pracht aan geur en kleur. Het door elkaar heen zetten van planten is ook een weldaad voor bijen en andere insecten. En wat de natuur helemaal mooi heeft bedacht is dat verschillende soorten planten elkaar kunnen beschermen tegen ongedierte en ziektes. 

Dus... probeer het maar eens uw eigen Jardin Potager in tuin of op balkon: 
stukje/potje grond, zaadje, plantje ---> smikkelen.
Het kookboek is mooi vormgegeven met groot gevoel voor de kok die de gerechten moet gaan maken. Het lettertype is goed leesbaar en de layout helder.
De teksten en foto's zijn van de hand van Natascha zelf en zijn heel inspirerend en stralen een enorm enthousiasme uit. Alleen al door de prachtige foto's is dit een bijzonder geschikt cadeau. 
De indeling in seizoenen is heel prettig en maakt het makkelijk om zelf ook eens seizoensgebonden groentes uit te proberen. Per seizoen bespreekt Natascha een aantal groentes qua geschiedenis, teelt en de verschillende rassen. Ieder groentehoofdstuk wordt afgesloten met vernieuwende gerechten.
In het register, achterin het boek, vindt u een plantenlijst en de receptenlijst. De plantenlijst is erg fijn, zo kan je recepten vinden waar jij je specifieke plantje in kan verwerken.
Een lijst met kwekers en zaden mag natuurlijk ook niet ontbreken en vindt u achterin het boek.

Ja en natuurlijk de overheerlijke gerechten, stuk voor stuk uniek, liefdevol beschreven: 
Bietensoep met appel & balsamicoazijn, deegkussentjes met aardpeer & truffel, brioches van aardpeer, oud-Hollandsche croquetten van borlttibonen, tabouleh met verse kruiden  & tomaat. En allerlei lekkers met het kruid bernagie. 

Aan wie kan je dit prachtige boek cadeau doen?
-de thuiskok en de professionele kok;
-de vegetariër en omnivoor. Dit is een kookboek zonder vleesgerechten, maar veel recepten zijn goed te combineren met een stukje vlees of gevogelte; 
-de beginnende en gevorderde tuinier en
-de kookboek enthousiast zonder tuin, vanwege prettige schrijfstijl en bijzondere informatie over planten.
-jezelf, gewoon voor de heb...

En omdat dit een kookboek zowel als een naslagwerk is, zal je het boek op verschillende afdelingen van een goede boekwinkel vinden.
En voor de prijs hoeft u het ook niet te laten: Euro 18,95.    

Ik hoop op een vervolg: 'De Moderne Jardin Potager voor beginners' met nog meer heerlijke recepten en handige tuiniertips!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten