vrijdag 11 januari 2013

Quinoa met visje in kastanjemeel, boontjes en groetepreu..

Soms heb je van die dagen...
Je koelkast vol met 'ouwe' groentes en je weet van te voren dat de kinderen het niet gaan niet eten.
Dit is wat ik doe:
Alles op een groot bord en toch apart (39cm).
De boontjes eten ze altijd wel en soms pikken ze wat mee van de groentepreu.
Het kastanjemeel is natuurlijk te vervangen door gewoon meel of geheel weg te laten. Visje bak je rustig.
Eet geen panga/pangasius die zitten boordevol ellende en worden heel merkwaardige geteeld zonder enig toezicht om over naar huis te schrijven.

Ingrediƫnten:
-Onsje vis per persoon
-Beetje meel rogge meel is trouwens ook heel lekker.
-Pakje quinoa, de AH heeft het ook weer in de schappen (pakje van Lassie).
-Ons per persoon -Sperzieboontjes of een andere groenten.

Voor de groentepreu:
Ik heb het even opgezocht, maar het woord groetepreu bestaat niet, laat staan het woord preu. In onze familie gebruiken we het, vraag met niet waarom. Wie het ook kent mag het zeggen! Chique voor prut of kliek? In dit geval zijn het alle groentes die op moeten en natuurlijk ui en knoflook.

Aan de slag:
Begin met het snijden van de groenten voor de preu en zet deze op in een grote koekenpan/hapjes pan met olijfolie.
Voeg GEEN zout toe. Door zout toe te voegen creƫer je een soepachtige smaak.
Kinderen houden er vaak niet van. Zo nodig zout toevoegen op het bord is beter.

Groentepreu:
Snij de groentes zodat alles een beetje tegelijk gaar is.
Volgorde van in de pan mieteren, van harde naar zachte groentes…:
Olie iets verhitten
Ui en knoflook fruiten
Harde groentes nu toevoegen en iets laten garen. Wortel/kool/biet
Bloemkool, broccoli
Spitkool
paprika
Als laatste courgette
Voeg eventueel wat water toe, dit verdampt later wel weer.

Quinoa:
Even spoelen in vergiet onder de koude kraan.
In pan met kokend water
Koken tot gaar, ongeveer 10 minuten, kijk op het pakje.
De quinoa is gaar wanneer er geen wit ‘pitje’ te zien. De hele quinoa korrel moet gekookt zijn anders proef je een hard dingetje, het witte pitje!
Afgieten en klaar.

Vis:
-De bloem maak je aan met zout en peper. Zeker bij kastanjebloem, deze is enigszins zoet van z’n eige.
-Haal de visjes door de bloem vlakvoor het bakken.
Beetje boter en olijfolie in de pan. De olijfolie voegt echt iets toe en het geheel bakt makkelijker.
Ik bak de visjes 1 voor 1, dus moet ik af en toe wat boter/olijfolie toevoegen.
Dit doe ik tussendoor en wacht tot boter/olijfolie verhit zijn alvorens ik het volgende visje in de pan leg.

Doe alles nu op een groot bord of platte schalen of borden. Het is weer eens wat anders en zo tussen neus en lippen door ;-) happen de kinderen aardig wat weg.
Laat de kinderen zelf opscheppen. Wij hebben een regel: twee scheppen groente, 1 schep aardappels, pasta of rijst. Deze regel geldt niet voor quinoa, gewoon super food, dus scheppen maar.

Bon Apetit!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten