Pittige appelmoes voor volwassenen.
Spicy
applesauce for grown-ups, recipe in English: info@cobuse.nl
Breng
je buur of lief een bakkie hete moes en die is in no time opgeknapt!
Appelmoes
is sowieso geschikt om even snel te maken ook als je oude appels hebt. Je kan
alle soorten appels gebruiken, pas de hoeveelheid suiker aan. Goudrenetten zijn
iets zuurder dan gewone handappels. Begin met een beetje suiker tijdens het
koken, als de moes klaar is kan je altijd nog suiker toevoegen. En rietsuiker is
ook hier weer het lekkerst.
Kook
je met de kinderen laat ze dan ook proeven en wat van de appels eten. Zeker ook
doen met wat oudere gerimpelde appels, nu laten ze die vaak liggen, zo van: ‘Mam,
die zijn echt niet meer goed’. Nu
proeven ze meteen dat ze best lekker zijn, vaak iets zoeter dan de strakke
appel ; ).
-kook
de kids-portie apart in een pannetje.-
De
ingrediënten:
Appels
Rietsuiker
Sinaasappelschil,
kan ook makkelijk van een ouwe sinaasappel.
Verse
gember
Gemalen
chilivlokken
Eventueel
kruidnagel, 3 a 4. Haal die wel eruit voor je gaat pureren!
(kaneel
kan ook, maar maakt het een beetje muffig, als ik zo vrij mag zijn.)
-Beetje
rode of witte wijn, dat staartje wat je nog hebt staan en anders ongeveer drie
kwart glaasje op 4 appels.
De bodem moet iets bedekt zijn met vocht, maar zeker niet meer. De appels bestaan uit 85% H2O.
De bodem moet iets bedekt zijn met vocht, maar zeker niet meer. De appels bestaan uit 85% H2O.
Aan de slag:
Schil
en snij de appels in stukken
Rasp
de gember, 1 knolletje per 4 appels,
maar de hoeveelheid hangt af van je eigen smaakt.
Voeg
suiker, gemalen chilivlokken en zeste (uiterste buitenkant van een
citrusvruchtschil) van 1 sinaasappel toe.
ZESTE:
is alleen het oranje gedeelte van de schil!!! Het witte gedeelte van de schil
geeft een vreselijk bittere smaak aan het geheel!
Voor
alle toevoegingen alhier geldt: een beetje tijdens het koken, dan proeven en
later eventueel meer toevoegen. Geef de ingrediënten wel even de tijd om hun
smaak af te geven.
Gooi
alles in de pan doe de wijn erbij of een bodempje! water.
Kook
alles tot moes en pureer. Is de moes te dun, kook ‘m iets verder in. Dit is
geen moment om kinderen te laten roeren, hete appelmoes is gloei-heet!!!
Afgekoeld
of warm opeten. Bewaren kan best een paar dagen in de koelkast.
Waar
eet je het bij?:
Gewoon
lekker los, bij spruitjes en aardappels, kip, pittige gerechten.
Mocht
je dit recept gaan proberen, laat het me weten! Misschien kom je op andere
lekkere ideeën!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten