maandag 10 juni 2013

Bloemkool-(asperge)-soepje met verse gember, erwtjes en... een knapperig spekje.

4 tot 6 personen
Beetje raar om al bij het begin van het recept te melden, maar de asperges en de bereiding ervan kan je volledig weglaten. En zo is het. De asperges zijn van een dermate zachte verfijnde smaak dat het een luxe is om erbij te doen, maar geen noodzaak is.

Ingrediënten:
1 bloemkool
2 witte asperges -per persoon-
200 gram plakjes ontbijtspek of bacon
scheut olijfolie
1 gesnipperde grote rode of witte ui
3 flinke tenen knoflook
verse gember, grootte van 2 tenen knoflook.
200 gram (3 volle handen) erwtjes, diepvries/vers
1 glas witte wijn
1 glazen pot bouillon of bouillonblokjes naar keuze
evt. 100 gram crème fraîche
(chili)peper


Aan de slag:
-bak de spekjes uit in een beetje olijfolie en laat drogen op een stuk keukenpapier.
-fruit de ui samen met de gehalveerde tenen knoflook in 't vet van de spekjes. Als het te veel vet is giet dan wat uit de pan. Spekvet kan de bloemkoolsmaak overheersen en da's niet lekker.
-Na het fruiten even de gember mee bakken.
De gember kan je raspen of in kleine stukken door de knoflookpers te drukken.

#Als je de uitjes, knoflook en/of gember te hard bakt en te bruin laat worden geeft dit een bittere smaak aan je soep.
Mocht je toch onverhoopt de zaak verbranden, het is zo gebeurd en ik spreek uit ervaring, begin dan opnieuw: nieuwe olijfolie, nieuw uitje, nieuwe knoflook. Je hebt dan niet de smaak en vet van het spek, maar dat heeft ook zijn voordelen, lekker mager soepje ;-).

-Snijd de bloemkool in roosjes en kook in een pan water gaar.
-Schil de asperges en kook samen met de erwtjes gaar in zo min mogelijk water, dwz, de groentes staan net onder water.
-De bloemkool kook je dus niet samen met de erwten en asperges!
-Giet de bloemkool af en voeg de gefruite ui, knoflook en gember toe en pureer het geheel in de pan.

-Voeg de helft van de bouillon toe en proef! Dit is belangrijk, want je bepaalt nu hoeveel kookvocht van de asperges en erwten je erbij doet.
 -Ja, het kookvocht van de asperges en erwtjes, dat is wat u gebruikt in plaats van aanlengen met 2 á 3 potten water! U weet wel, u zet een vergiet/zeef op een andere pan en giet de groentes af.
En natuurlijk kan het ook met gewoon water, maar met het sap van de asperges is het net even wat lekkerder.

Dus, de bouillon is nu toegevoegd aan de gepureerde bloemkool en u heeft het kookvocht van de asperges en erwten toegevoegd.

Gebruikt u bouillonblokjes in plaats van een glazen pot bouillon:
-Bouillonblokje(s) voeg toe per half blokje. Ik snijd ze eerst fijn, soms lukt prakken.
Proeven en meer toevoegen etc. etc.
-Wanneer de soep op smaak is en goed warm voeg dan de asperges en erwten toe.
-Proef nog een keer, peper maakt het geheel af, tenminste als je dol bent op peper.

Optioneel:
De crème fraîche: maakt de soep lekker romig, maar lost lastig op in de soep.
Doe een beetje soep, een lepel op 4 in een kommetje en roer daar de CF doorheen, of te wel 'familie maken' zoals Rudolf altijd zegt, gooi de 'familie' terug in de pan.
Alleen rustig opwarmen en serveren in kom/bord.
! NIET meer koken anders schift je soep.
klik hier: wat is schiften? beter kan ik het zelf niet verwoorden :-)
-Verkruimel de spekjes in je hand en garneer de soep ermee.
Laat u me weten of 't een fijn recept is? jacobien@cobuse.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten