woensdag 27 februari 2013

Diner voor kleine grote dames - inzending foodblogfevent februari 2013

Thema:
Wat deel je en met wie aan tafel? Wat is je gerecht-keuze en waar ga je het over hebben?
-- Diner voor kleine grote dames --
-Ja en met wie, waarom en erger nog wat schotel je ze voor? Is één avond wel genoeg met mijn popidool, een stiekeme stille aanbidder, een groot politicus, een genetica met een hoog voorhoofd? Gereon, ik heb slapeloze nachten…, maar in die slapeloze nachten kwam het antwoord.

Mijn gasten zullen de kleine grote dames zijn die ik ooit als eerste mocht bekijken. Even heel snel, nog met de navelstreng verbonden, niemand valt het op, hup, hup links rechts, achter, voor, gelukkig geen rare dingen, bij deze dames zit alles op de juiste plek. Moeder pakt haar kind en vader zegt: “Ach, die verloskundigen toch, alles wat ze doen is champagne drinken”.

Dus wat hebben we: een select gezelschapje dames net uit het ei gekropen, staan vol in de startblokken van hun eigen leven, laten het thuisfront steeds meer aan eigen lot over.

-Gespreksthema tijdens het eten zal zijn: de bevalling, he ged nee, koken natuurlijk! Hoe koken ze op hunner studentenkamertjes? Wie nodigen ze uit? We dragen de gedachtegang van Gereon over. Laat ze maar eens nadenken over de vraag des levens, “Voor wie kook ik wat?”. Daar gaan we het over hebben, met de kookboeken op tafel!

De dames zijn nu bijna allemaal rond de twintig. Prachtige dames en ik wil ze heel graag om de tafel. Ze kennen elkaar niet allemaal dus zal ik kiezen voor de combi, smakelijke ende vermakelijk. Kortom ze moeten zelf een beetje aan de slag, dat breekt ’t ijs.

Familiegerechten. Mijn inspiratie? “Cucina di casa mia” van Nicoletta Tavella, Antonio Carluccio, Koken ‘con amore’ van Sofia Loren en Feest van Nigella Lawson, alleen al vanwege de titel. De samenstelling van mijn receptuur is zo simpel mogelijk, mijn gasten zouden het zo uit hun hoofd zelf moeten kunnen namaken.

1) We maken samen ravioli, deeg bereid ik voor. De pasta-vuistregels van Nicoletta zijn heel handig!
2) Groene gemengde salade erbij;
3) En dan toch maar een weelderige Pavlova met verse vruchten, sorry Gereon, maar dit is zo spectaculair en zalig.
4) Koffie met cantuccini van Kok met vleugels, Angelo. Deze maak ik van te voren en geef u hier de link naar zijn recept: www.dekokmetvleugels.nl .

Wijnen:
Wit: Chardonnay 2010, Monterey County, Bernardus Winery, Carmel Valley Ca, USA.
Rood: Pinot Noir 2009, Monterey County, Bernardus Winery, Carmel Valley Ca, USA.
Vin Santo om cantuccini in te dopen.

Diner voor 6-8 personen

Ingrediënten:
-Ravioli:
300 gram bloem of 00-bloem. Fijn meel/bloem.
300 gram harde tarwebloem. Minder fijn gemalen, duidelijke korrelstructuur.
Weet u ook niet hoe het precies zit met 00meel/semolina/hard tarwemeel?
www.mergenmetz.nl Geeft redelijke uitleg. En dan nog, probeer het uit en maak u eigen recept!
Gedroogde oregano en tijm van beide een flinke eetlepel
5-6 eieren
Snuf zout
Zo nodig, beetje water.

-Vulling voor de ravioli:
1 pompoen
Flinke scheut olijfolie
2-3 sjalotten
1,5 ons ontbijtspek
3theelepels gedroogde oregano
3theelepels gedroogde tijm
3 tenen knoflook
Zout/peper

-Saus met tomaat:
1 blikje tomatenpuree
2 blikjes gepelde tomaten
Gemengde gedroogde Italiaans kruiden: oregano, tijm, rozemarijn, basilicum
Zout/peper
Knoflook stuk of wat teentjes

-Salieboter voor over de ravioli:
150 gram roomboter
6 blaadjes salie
Samen in pannetje smelten en lekker laten staan. Even opwarmen voor het door de ravioli gaat.

-Groene salade naar keuze:
Suggestie: appeltje door de salade te snipperen en wat geroosterde zonnebloempitjes.
Het is een voorbeeld voor de dames: pijnboompitjes zijn gewoon te duur voor studenten!

-Vinaigrette: Dijon mosterd, beetje goeie mayo, olijfolie en zonnebloemolie, appelazijn en een beetje gembersiroop, zout en peper. Soms leng ik de vinaigrette een beetje aan met water, doen de Fransen ook ;-).

-Garnering:
Blok Parmezaanse kaas en verse blaadjes salie.

-Pavlova ende Cantuccini:
De perfecte combinatie? Eiwitten voor de Pavlova, eigelen voor de cantuccini.
5 eiwitten
300 gram fijne kristalsuiker
400 ml slagroom + 2 eetlepels rietsuiker
300-400 gram verse vruchten naar seizoen en smaak
Beetje likeur om over vruchten te sprenkelen, Grand Marnier of zo
Poedersuiker om pavlova met te bestuiven

Gereedschap:
Pastamachine; oven; bakpan/plaat voor in de oven, mixer voor pavlova en bakpapier.

Aan de slag:

De RAVIOLI
Pastadeeg:
-Voeg eerst de droge bestanddelen bij elkaar in een grote kom.
-Voeg één voor één de eitjes toe. Voor dit deel gebruik ik een vork, als zich een bal vormt kneed ik verder met de hand, heerlijk en je wordt er sterk van. Het deeg moet elastisch worden. Voeg zo nodig een paar drupjes water toe.

Raviolivulling:
-Verwarm oven op 200° graden. Om te bewaren wikkel je het deeg in folie. En leg deegbal in koelkast. Er zit vers ei in, dus ik gebruik het deeg dezelfde dag.
-Schil de pompoen, zonder schil is de pompoen iets eerder klaar ivm pavlova handig.
-Maakt u geen pavlova of is de oven niet nodig voor andere gerechten laat de schil dan fijn zitten, komt smaak ten goede. Schil kunt u na garing verwijderen.
-Snij in stukken, leg op bakplaat.
-Besprenkel met olijfolie, kruiden en zout en peper. De olie geeft smaak, vormt een bescherm laag tegen de hitte in de oven en houdt de kruiden op de pompoen.
-Schuif plaat in de oven en laat garen. Ongeveer 20-30 minuten. Pompoen is gaar wanneer helemaal zacht. Check je oven tijdens bakken: niet iedere oven is het zelfde. Heteluchtovens gaan sneller en drogen iets meer uit.
-Snij de spek in kleine stukjes.
-Doe in bakpan met ietsje olijfolie. Bak de spekjes uit en voeg de fijne gesneden sjalotten toe. Laat deze mee garen.
-Prak de pompoen fijn met vork en bak even mee met de spekjes.
Nu proeven en op smaak brengen!
De vulling wordt koud in de ravioli gedaan. Dus als alles gaar is, vuur uit en laten afkoelen.

De ravioli's maken:
-rol de pasta uit met behulp van de pastamachine van dik naar dun. Bestuif ondergrond en pastamachine af en toe met meel.
Snij repen en leg om de 5 cm een klein hoopje pompoenmengsel in het midden van de reep.
Leg er een reep pasta overheen en druk voorzichtig aan, liefst alle lucht eruit! Dus begin met aandrukken vlak bij het hoopje vulling. Check even of de pastarepen los komen als je eraan peutert, zo niet prima. Komen ze los, plak ze dan vast met een ietsie water. Met een mes of ravioli-radertje snij je de ravioli los. Bestrooi met meel en leg weg.
-3/4 minuten koken in iets gezouten water.
Verdeel de ravioli over de twee sauzen en meng heel voorzichtig. Meteen aan tafel!
Op tafel leg je rasp en de Parmazaanse kaas, iedereen kan zelf wat kaas over de ravioli raspen.

PAVLOVA
-oven op maximaal 140° graden en liefst zonder hete lucht.
-Alles onderdelen van de mixer, incluis de kloppers, ontvetten. Ik doe dit met citroensap of een beetje azijn. Scheutje in de kom, beetje heet water erbij om spoelen en afdrogen met schone doek.
-Eiwitten in de kom, snufje zout erbij en rustig kloppen tot en een lichte schuim ontstaat. Dan mixer op volvermogen zetten en stijf kloppen. Voeg nu beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe. De suiker moet volledig zijn opgelost door het eiwit. Proef even, als je kristalletjes proeft moet je nog even door mixen.
Klaar? Je hebt nu een romige suiker-eiwitmix.

-Op de bakplaat leg je het bakpapier en schept een ronde laag van ongeveer 20-24 cm. 5cm hoog. Maak nu, met behulp van spuitzak of lepel, een rand maken op het platte gedeelte.
-je schuift het geheel in de oven voor zeker 1,5 uur.
Tijdswijs gezien doe je dit vlak nadat de pompoen gaar is. Je draait de oventemperatuur terug naar 140°, laat even de deur open, hup pavlova erin.
-slagroom en rietsuiker opkloppen.
Het opbouwen van de pavlova doe je vlak voor het opdienen.
Schep boven op de afgekoelde pavlova, 
beetje afpoederen met poeder suiker, klaro!




C'est tout, c'est ca, l'amour!

 

7 opmerkingen:

  1. Wat een mooie deelname! En zo overzichtelijk. Goed gedaan en mooie menu-keuze ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen Cobuse,

    Het is fijn op deze grijze ochten verblijd te worden met je bijdrage. Ik vind het een mooi thema. iedereen moet beginnen met koken. Ook je keuze voor californische wijnen vind ik heel bijzonder. Dank je wel.
    En even terzijde. Pavlova gaat er bij mij altijd in. Ik heb een vriendin uit mijn studietijd en die weet dat ze twee dingen mag bakken pavlova en key lime pie....
    Ik wens je een fijne dag en ga je entry in de round up plaatsen.

    Big hug Gereon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank u Gereon! Veel plezier met de round-up. bacio J.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo'n etentje met 4 vier van die mooie meiden, kan eigenlijk niet mislukken. Ik bedoel: giebelen, love-story's, toekomstpraat. En jeugdigheid, véél jeugdigheid. Daarbij dan ook nog een smakelijk hapje, meer hemel bestaat er toch niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je Antoinette en Nell. Zulke grote meiden, brengen je ook perspectief in je eigen leven. Heerlijk om aan tafel te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen